Terug naar overzicht

rolsteigers

Waar moet je op letten als je een rolsteiger gaat kopen?

Waar moet je eigenlijk op letten als je een rolsteiger gaat kopen? Je leest het in dit artikel.

Een steiger in huis hebben is erg handig. Als je een doe-het-zelver bent, ga je natuurlijk zelf het dak op voor onderhoud aan de dakpannen, goot of gevel. Maar ook wanneer je binnen aan de slag gaat, bijvoorbeeld wanneer een hoge kamer geverfd of gestuct moet worden, is een steiger handig.

Geplaatst op 27-09-2019

Blog / Inspiratie & Advies

Wanneer er een verbouwing op de planning staat en je daarbij ook de hoogte in moet, kun je het best een rolsteiger kopen. Het is natuurlijk ook mogelijk om een steiger te huren, maar uiteindelijk ben je dan altijd duurder uit. Zeker wanneer je verbouwing wel even gaat duren. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een rolsteiger gaat kopen? Je leest het in dit artikel.

Waar kun je een steiger allemaal voor gebruiken?

Een steiger in huis hebben is erg handig. Als je een doe-het-zelver bent, ga je natuurlijk zelf het dak op voor onderhoud aan de dakpannen, goot of gevel. Maar ook wanneer je binnen aan de slag gaat, bijvoorbeeld wanneer een hoge kamer geverfd of gestuct moet worden, is een steiger handig. In dat geval kies je voor een kamersteiger. Met een steiger heb je voldoende werkhoogte en werkbreedte en het is een stuk veiliger dan werken op een ladder. Je houdt beide handen vrij en dat is tijdens een klus natuurlijk altijd handig. Een rolsteiger kun je daarnaast makkelijk verplaatsen door deze te rollen, maar is natuurlijk ook veilig vast te zetten zodat deze niet beweegt wanneer je erop staat.

De afmetingen van de steiger

Goed, het hebben van een rolsteiger of kamersteiger is dus erg handig! Maar waar moet je nu op letten wanneer je er een aanschaft? Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte van de steiger. Stel van tevoren vast op welke hoogte je wil gaan werken, want het is erg vervelend als je een steiger gekocht hebt en je alsnog net wat hoogte tekort komt. Daarnaast is er een verschil in werkhoogte en platformhoogte, waar je op moet letten. Sommige verkopers geven namelijk de werkhoogte, anderen de platformhoogte. De werkhoogte ligt over het algemeen twee meter hoogte dan de platformhoogte. De platformhoogte is namelijk de maximale hoogte van het platform, en de werkhoogte is dus de hoogte waarop je het werk uit kan voeren wanneer je op de maximale platformhoogte staat.

Daarnaast moet natuurlijk ook de breedte van de steiger goed zijn. Een brede steiger is natuurlijk stabieler dan een smalle steiger, maar het moet wel allemaal passen. Moet de steiger bijvoorbeeld in een smal steegje staan, houd dan rekening met de breedte van de steiger. Het moet natuurlijk allemaal wel passen! Meet dit goed op zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Kies het juiste type steiger

Het is sowieso belangrijk om te kiezen voor een steiger van een gerenommeerd merk, en om niet voor de goedkoopste te gaan. Dan weet je namelijk zeker dat je goed materiaal in huis hebt. Het gaat hier niet alleen om prettig werken, maar natuurlijk ook om veilig werken. Er zijn daarnaast veel verschillende soorten steigers. Wanneer het om binnenwerk gaat, kun je het beste kiezen voor een kamersteiger. Moet je tijdens de klus vaak naar beneden en weer omhoog? Kies dan voor een trapsteiger. Voor de meeste buitenklussen is een rolsteiger het meest ideaal. Door de handige wielen kun je deze steiger makkelijk verplaatsen. Daarnaast staat deze steiger altijd waterpas doordat je de wielen in hoogte kunt verstellen.

Terug naar overzicht