Terug naar overzicht

Tiny Houses winnen aan populariteit

Tiny Houses winnen aan populariteit

De tiny house beweging groeit

Steeds meer mensen willen klein wonen. Piepklein zelfs. Het aantal tiny houses in Nederland blijft toenemen.

Geplaatst op 10-01-2018

Blog / Inspiratie & Advies

Tientallen gemeenten

Het wonen in een piepklein huisje wordt steeds populairder, er staan inmiddels al tiny houses in tientallen gemeenten. De tiny houses staan er niet tijdelijk, ze zijn van permanente aard. Een tiny house is huisje van hooguit 50 vierkante meter die snel te verplaatsen is en gemaakt is van duurzame materialen.

Tiny Houses winnen aan populariteit (1)

De bouwkosten van een tiny house zijn daarom ook niet heel hoog. Voor ongeveer 25.000 euro kan je er al een zelf laten bouwen. Er zijn ook kant en klare huisjes te koop, deze kosten tussen de 35.000 en 45.000 euro. De afgelopen tijd zijn er ongeveer 100 nieuwe aanvragen geweest in Nederland om een tiny house te mogen plaatsen.

Waar komt het vandaan?

Waar komt deze toename plotseling vandaan? Volgens de onderzoekster en directeur innovatie Esther Geuting van Stec Groep is dat eenvoudig te verklaren. Het aantal eenpersoonshuishoudens neemt toe wat resulteert in een hogere vraag naar kleine woningen. Inmiddels is bijna 1 op de 3 huishoudens eenpersoons.

Tiny Houses winnen aan populariteit (2)

Naast deze ontwikkeling is er nog iets aan de hand. Een toenemende groep hoogopgeleide jongeren kiest voor ervaringen in plaats van bezit. Deze groep geeft hun geld liever uit aan reizen, festivals en uiteten dan aan een nieuwe auto of een huis. Zei leven in de meeste gevallen flexibel, alleen en wisselen gemakkelijk van baan of zelfs beroep.

Terug naar overzicht