Terug naar overzicht

Hou je parket schoon met deze 5 tips

Hou je parket schoon met deze 5 tips

5 tips voor een prachtig schoon parket

Als eerste is het belangrijk om zeker te weten dat je een parketvloer hebt. Wat is het verschil tussen parket en laminaat?

Geplaatst op 24-10-2019

Blog / Inspiratie & Advies

Weet jij hoe je een parketvloer goed schoonhoudt? Remco Knoester van 123toilet geeft uitleg.  Een parketvloer bestaat uit houten planken, een laminaatvloer uit 4 verschillende lagen. De parketvloer is sterk, duurzaam en kan opgeschuurd worden. Met de juiste behandeling en reiniging gaat deze vloer vele jaren mee.

1. Bescherming van de vloer

Een parketvloer heeft regelmatig onderhoud nodig. Met de juiste bescherming behoudt de vloer zijn natuurlijke uitstraling. Gaat het om een met lak behandelde vloer? Maak dan gebruik van parket polish, geschikt voor periodiek onderhoud. Een met olie behandelde vloer krijgt extra bescherming met onderhoudsolie. Voor een hardwax vloer is er speciale onderhoudshardwax.

2. Wekelijkse reiniging

Afhankelijk van het type vervuiling wordt de vloer wekelijks gereinigd. Voor kleine gezinnen of huishoudens waar niet veel geleefd wordt, volstaat een tweewekelijkse of maandelijkse vloerreiniging prima.

Gebruik nooit bijtende of agressieve schoonmaakmiddelen. Deze tasten de bovenlaag van het parket aan. Gebruik voor een gelakte parketvloer een universele parketreiniger. Voor het vochtig reinigen van de met olie behandelde vloer is de polish een aanrader. Dit product vormt een filmlaagje op de vloer, waardoor vuil en vocht wordt afgestoten. De ‘reiniger voor olie- en hardwax vloeren’ is geschikt voor alle met olie of hardwax behandelde vloeren en meubels. Gebruik voor de reiniging een handige microvezel mop, dit verwijdert hardnekkig vuil en heeft een minimale wrijvingsweerstand.

3. Onbehandelde vloer

Een onbehandelde parketvloer verdient extra aandacht. Onbehandelde vloeren herken je aan de matte uitstraling. Maak deze vloer liever niet schoon met water maar gebruikt een speciale vloerwas. Doseer dit gelijkmatig, hiermee voorkom je vlekken. Zandkorrels zorgen voor krassen, vooral op een onbehandelde vloer.  Stofzuig of veeg de vloer regelmatig, hiermee voorkom je voor een groot deel beschadiging van je kostbare vloer.

4. Breng een beschermlaag aan

Een onbehandelde parketvloer komt vaker in oudere woningen voor. Om de levensduur te verlengen, is het beter deze vloer te voorzien van een beschermlaag. Hier zijn verschillende methoden voor. Satijnlak is erg populair, maar ook een afwerking met olie wordt veel gezien. Daarnaast kun je kiezen voor een afwerking met matte lak, wax of, via een oude methode, afwerken met groene zeep.

5. Voorkom beschadiging

Goed onderhoud en regelmatige reiniging is belangrijk, maar let ook eens op het voorkomen van schade. Plaats een deurmat bij zowel de voor- als achterdeur. Hiermee verminder je de hoeveelheid zandkorrels en modder die bewoners en bezoekers naar binnen lopen. Voorkom krassen op de vloer en voorzie stoelen, tafels en ander meubilair van zachte rubber doppen of vilt. Maak deze beschermdoppen regelmatig schoon, zo kan er geen zand of ander vuil achterblijven.

Voor het aanbrengen van een laklaag is het belangrijk het parket goed te schuren. Dit is een secuur werk, bij verkeerd gebruik van een schuurmachine ontstaan er schuurkuilen en oneffenheden. Ga goed voorbereid te werk of laat dit over aan een gespecialiseerd bedrijf. Is de parketvloer eenmaal voorzien van een laklaag, dan is het belangrijk deze goed te onderhouden en regelmatig te reinigen.

Dankzij bovenstaande tips behoud je jarenlang een prachtige parketvloer.

Terug naar overzicht