Terug naar overzicht

Hoe vang je mollen?

3 manieren om mollen te vangen

Heb je last van mollen? Dan zijn deze tips de oplossing om van de mollen af te komen.

Geplaatst op 30-06-2017

Blog / Inspiratie & Advies

Manier 1. Mollen levend vangen

1. Plaats een emmer onder de tunnel. Door de molshoop open te graven kan je eenvoudig de locatie van de tunnel bepalen. De tunnels zullen uitbreiden naar alle kanten vanuit de molshoop, dus voel goed rond in het gras naar plaatsen waar de grond zachter is. Graaf een diep gat onder de tunnel wanneer je een pad van de tunnel hebt gevonden. Graag diep genoeg om een grote emmer onder de tunnel te kunnen plaatsen.

2. Bedek de beide kanten van de tunnel. Blokkeer beide kanten van de tunnels die bij de emmer uitkomen met zand. Dit zal er tot leiden dat de mol door blijft graven en uiteindelijk in de emmer valt wanneer hij door het zand heen graaft.

3. Bedek de tunnel. Zorg ervoor dat je het gedeelte dat is uitgegraven goed bedekt zodat er geen zonlicht in de tunnel kan schijnen. Dit zal de mol het gevoel geven dat hij nog steeds ondergronds aan het graven is.

4. Vang de mol in de emmer. Controleer dagelijks of er een mol in de emmer is gevallen door de bedekking te verwijderen. Als er een mol in de emmer zit heb je succesvol een mol gevangen!

5. Contact opnemen met de dierenbescherming. Je kan het beste contact op nemen met de dierenbescherming zodra je een mol hebt gevangen. Als je de mol ergens anders opnieuw uitzet kan hij verder gaan met het beschadigen van andermans grond. Het kan daarnaast ook onverantwoord zijn om de mol weer vrij te laten doordat de mol een enorme angst heeft ervaren toen hij werd gevangen waardoor de overlevingskans in de natuur erg klein wordt. De dierenbescherming kan informatie geven over wat het beste is om te doen met de mol.

Manier 2. Een val maken

1. Een tunnel zoeken. Zoek een molshoop. Een molshoop kan je makkelijk herkennen aan de verse hopen zand. De tunnels zullen in de buurt zitten van de molshoop dus voel goed of het gras om de molshoop zachter is. Mollen graven hun tunnels graag langs hekken en muurtjes, de kans is groot dat de tunnels zich daar bevinden.


2. Bepalen of de tunnel actief is. Stamp op de tunnel aan één zijden zodat hij instort. De tunnel zit nu weer vol met zand. Laat de ingestorte tunnel voor een dag met rust en kijk daarna of hij de tunnel weer heeft uitgegraven.Als dit het geval is betekent dat dat de tunnel actief is.


3. Stel een gedeelte van de tunnel bloot. Voordat je de val in het blootgestelde gedeelte van de tunnel plaatst is het verstandig om de grond onder de val goed aan de drukken zodat de mol niet onder de val door graaft. Je kan de tunnel ook losjes met zand vullen zodat de mol door wil blijven graven en wordt gevangen door de val.


4. Plaats een val. Er zijn vele soorten mollenvangers. Bijna alle mollenvangers zijn dodelijk. Het is ten aangeraden om eerst de instructies zeer aandachtig te lezen. Plaats de val in het open gedeelte van de tunnel en pak de val een beetje in met los zand. Duw de val zachtjes iets naar beneden in het zand. Zorg ervoor dat de tunnel gevuld is met los zand zodat de mol blijft graven.


5. Bedek de val. Het afdekken van de val met een grote emmer ter bescherming van kinderen en huisdieren die in de buurt van de val komen. De emmer blokkeert ook het licht waardoor de vol blijft doorgraven.


6. Verwijder de val. Controleer op de val elke dag om te kijken of je al een mol hebt gevangen. Wanneer de val dicht is en er een mol is gevangen kan je de mol en de val verwijderen. Als je na twee dagen nog geen mol hebt gevangen kan je het beste op zoek gaan naar een nieuwe locatie om je val te plaatsen. Er zijn vele redenen waardoor een val kan mislukken (gewijzigde route, teveel verstoring of dat de val niet goed was ingesteld), maar je zult er beter in worden door het vaker te doen. [24]


7. Gooi de mol weg. Pak de mol op met een plastic zak om je hand. Draai de tas binnenstebuiten zodat de mol in de plastic zak zit. Knoop de zak goed dicht en gooi de zak bij het vuilnis.

Manier 3. De tunnels vol laten lopen met water.

1. Een actieve molshoop vinden. Verse stapels zand geven aan dat de molshoop actief is. De opening naar de tunnel is het gat waarmee je de tunnels kan laten vollopen. Door de tunnels vol te laten lopen zullen de mollen worden verdreven.


2. De molshoop laten vollopen. Plaats de mond van de tuinslang op het gat van de molshoop en zet de kraan open. Je wilt niet dat het water te snel de tunnels in loop. Door het water langzaam te laten stromen krijgt de mol het gevoel dat de tunnels overstromen waardoor ze worden verdreven.

3. Heb een emmer klaar staan. Je moet er rekening mee houden dat de mollen zullen proberen te ontsnappen dus zorgt dat je een emmer paraat  hebt voor als er mollen ontsnappen.
Zorg ervoor dat je beschermende handschoenen draagt bij het oppakken van een mol, de scherpe tanden van een mol kunnen de huid eenvoudig doorboren. Als je een mol hebt gevangen contacteer dan eerst de dierenbescherming.

Succes met mollenvangen!

 

Bron: www.wikihow.com

Terug naar overzicht