Terug naar overzicht

10 tips voordat je een huis gaat bouwen

Belangrijke tips voor het bouwproces

Een huis bouwen is niet iets wat je in een lang weekend doet. Hieronder hebben wij 10 belangrijke tips omschreven waar je ongetwijfeld iets aan zult hebben als je gaat bouwen, of van plan bent dat nog ooit te gaan doen.

Geplaatst op 23-06-2017

Blog / Inspiratie & Advies

Tip 1

Kies voor een architect, een die erg goed is in zijn vak en iemand waarmee je dezelfde visie kunt delen. Probeer nier zelf je huis te ontwerpen, hiervoor ben je niet opgeleid en daardoor wordt het zeer waarschijnlijk niet wat je in gedachten had. Een goede architect die vrij is in zijn ontwerp komt vaak terug met een ontwerp van je dromen.

Tip 2

Behoudt het budget en de ambitie, zorg ervoor dat je tot 20 procent van het budget extra reserveert. Als je het uiteindelijk niet aan het huis hoeft uit te geven, dan kan je een mooie bank gaan halen of op vakantie aan het eind. Dat zal je nodig hebben.

Tip 3

Spendeer drie jaar aan de planning en het zoeken van de juiste partijen en de kans bestaat dat je zes tot acht maanden op de bouwplaats zult zijn (wat het duurste gedeelte is). Spendeer zes maanden aan de planning en het zoeken van geschikte partijen en de kans bestaat dat je drie jaar op de bouwplaats staat (om je er aan te herinneren, dit was het duurste gedeelte).

Tip 4

Riskeer niet alles om de droom te leven die je nog nooit hebt geleefd. Zorg ervoor dat je niet wordt overgenomen door alles wat je ziet in magazines. Je kunt er beter voor zorgen dat er zoveel mogelijk dingen in je ontwerp zitten waarvan je zeker weet dat ze je gelukkig maken.

Tip 5

Huur zoveel mogelijk professionals in als je jezelf kunt veroorloven, een goede aannemer in het speciaal. Laat het project narekenen door een goede kostencalculator, dit is van harte aan te raden. Vertrouw nooit volledig op de kostenschatting gemaakt door de architect of aannemer.

Tip 6

Gooit niet al je oude meubels weg en koop vervolgens alles volledig nieuw. Onze bezettingen zijn onze handtekeningen.

Tip 7

Verwacht niet dat wanneer het huis af is dat het huis gaat veranderen wie je bent. Het is meer waarschijnlijk dat het bouwproces ervoor zorgt dat je jezelf beter leert kennen.

Tip 8

Verwacht niet teveel van je team. Er is een eeuwenoude regel die toegepast kan worden op alles wat er gemaakt wordt, of het nou een lepel is of een huis. De regel bevat drie dingen: tijd, kosten en kwaliteit. Wil je de beste kwaliteit? Verwacht dan dat je daarvoor zult moeten betalen en langer moet wachten. Wil je iets goedkoop? Verwacht dan dat de kwaliteit minder zal zijn en dat je nog steeds lang zult moeten wachten. (Je snapt dat als je een van deze waarden veranderd dan veranderen de andere twee ook). De kans is dus klein dat je het voor elkaar krijgt om het op je eigen manier te laten gaan bij meer dan een aspect. Er zijn een aantal mensen die het geluk hebben dat ze de beste kwaliteit krijgen en daarvoor niet veel hebben betaald. Nog minder mensen hebben het geluk dat ze een goedkoop huis snel opgeleverd krijgen. En er zal niemand bestaan die vakmanschap geleverd heeft gekregen voor een lage prijs en dat dubbel zo snel. Als je iemand ontmoet die zegt dat hij dat wel heeft, dan liegt diegene.

Tip 9

Schrijf alles op. Alles. Offertes, facturen, leveringsbrieven en zorg ervoor dat je een getekend contract hebt met alle betrokken partijen. En zorg ervoor dat je een dagboek van het bouwproces bijhoudt om je kleinkinderen mee te vervelen.

Tip 10

Onthoud goed dat een huis bouwen geen DIY (do it yourself) project is, en het is ook niet te vergelijken met het ontwerpen van een interieur. De binnenkant van je huis is privé en heeft een persoonlijke tint. De buitenkant van je huis is publieke ruimte en deel van het leven van andere mensen. Architectuur heeft een verantwoordelijkheid voor zijn omgeving doordat het huis onderdeel wordt van het landschap of van de wijk. Neem dus een stapje terug en geef de architect, landschapsontwerper en planner ruimte om te manoeuvreren. Zoals de Franse planner en aannemer Jean-Philippe ooit zei: ‘Als je je voordeur wil schilderen, laat de buurt dan de kleur bepalen.’

Deze 10 tips kunnen bedragen aan het maken van een prachtig gebouw, maar degene die het belangrijkste is voor de bijdragen aan het gebouw ben jij natuurlijk.

Terug naar overzicht